Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0M85
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3UH7

Европейската агенция по лекарствата одобри шеста ваксина срещу коронавируса, която може да се поставя в Европа

Дата на публикуване: 01.11.2022
Последна актуализация: 01.11.2022

Европейската агенция по лекарствата одобри шеста ваксина срещу коронавируса, която може да се поставя в Европа

         COVID-19 Vaccine Valneva е ваксина, създадена по традиционна технология. Съдържа инактивирани (убити) цели вирусни частици от оригиналния щам SARS-CoV-2, които не могат да причинят заболяване и е разработка на австрийската компания "Валнева" Технологията се използва при повечето противогрипни ваксини и тези, поставяни на деца. Ваксината и е тествана срещу вариантите "Делта" и "Омикрон" и отговаря на критериите за ефикасност, сигурност и качество.
       Европейската агенция по лекарствата достигна с консенсус до заключението, че ваксината срещу COVID-19 Valneva се очаква да бъде поне толкова ефективна, колкото Vaxzevria, за предпазване от заболяването.
             Резултатите от проучването, което включва приблизително 3 000 души на възраст 30 години и по възрастни, показват, че ваксината предизвиква образуването на по-висок титър антитела срещу оригиналния щам SARS-CoV-2 при сравняване с ваксината Vaxzevria. Освен това делът на хората, които образуват висок титър антитела, е сходен при двете ваксини.
         Допълнителни данни от това проучване показват също, че ваксината има еднаква ефикасност по отношение на образуването на антитела както при хора на възраст между 18 и 29 години, така и при хора на 30 години и по-възрастни.
         Нежеланите реакции, наблюдавани при ваксината Valneva в клинични проучвания, обикновено са леки и отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинация. Най-честите нежелани реакции са чувствителност или болка на мястото на инжектиране, отпадналост, главоболие, болки в мускулите и гадене или повръщане.
         COVID-19 Vaccine Valneva е във флакони по 10 дози от 0.5 мл и се съхранява при хладилни условия от 2 до 8 С.


             Ваксината се прилага само за първична имунизация при лица на възраст от 18 до 50 години, като схемата на приложение на ваксината е двудозова, с интервал между дозите от 28 дни. Ваксината не се комбинира с други ваксини. Към момента на ваксинирани лица с Vaccine Valneva не се прилагат бустери.
В страната са доставени 10 200 дози от COVID-19 Vaccine Valneva.
           

           РЗИ - Разград  разполага с ограничени количества от ваксината COVID-19 Vaccine Valneva. Граждани, желаещи да се имунизират с COVID-19 Vaccine Valneva, могат да се обърнат за повече информация към Регионалната здравна инспекция на тел. 084-611-147.