Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0MG5
Z7_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT01D7

Световната седмица на кърменето - 1 до 7 август 2023 г.

Дата на публикуване: 28.07.2023
Последна актуализация: 28.07.2023


             
Световната седмица на кърменето - 1 до 7 август 2023 г.  

          От 1 до 7 август 2023 г. за 32-ри пореден път се отбелязва Световната седмица на кърменето – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето.  
         Тазгодишната тема на световната кампания е „Създаване на условия за кърмене - промяна за работещите родители“. Основните послания на кампанията са:  

  • Всички работещи майки се нуждаят от достатъчен отпуск по майчинство, за да могат       да кърмят оптимално. Те трябва да получават право на съответните почивки, а на работното място да има подкрепа и условия за кърмене, изцеждане и съхранение на кърмата.
  • Кърменето е екипна работа и двамата родители се нуждаят от информация и подкрепа за различните си роли. Достъпът до отпуск по бащинство и родителски отпуск може да позволи на бащата да разполага с време за споделяне на друг вид помощ (домакинство) на майката.
  • Подкрепата на работното място, включваща предоставяне на права на родителите за майчинство/бащинство, ще даде възможност за продължаване на кърменето и ще подобри здравето на децата. Необходимо е да се мобилизират ресурси за застъпничество, мониторинг, оценка и прилагане на политики, които подкрепят кърменето и правата на родителите и децата.

       Препоръките за здравословно хранене на кърмачета отразяват съвременните подходи и добри практики в областта на кърменето, утвърдени от международните здравни организации – ранно начало на кърменето, изключително кърмене в първите 6 месеца, кърмене на поискване и др. Кърменето е най-добрият избор за хранене на бебето, майчиното мляко е най-добрата защита за него. Нужното количество енергия, хранителни вещества и течности през първите шест месеца се осигуряват от майчиното мляко, всичко това е важно за растежа и развитието на бебето. Кърмата подпомага имунната система на новороденото, чрез предаване на имунни тела от майката, които предпазват от голям брой инфекции и подпомагат за по-бързо възстановяване след боледуване. Кърменето намалява риска от автоимунни болести и затлъстяване през детството. Също така създава изключително близка връзка между майката и бебето, стимулира психическото и интелектуалното  развитие на детето. 
            Във връзка с дейностите по Национална програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2021-2030 година и Световна седмица на кърменето 1-7 август, РЗИ – Разград се включи в здравно информационна кампания с бременни и майки, насочена към бременността, раждането, кърменето и грижите за децата в ранно детство. 
Партньори в инициативите са училище Родители – Русе, община Кубрат и община Исперих.
През периода 25 -27 юли 2023 г.  бяха проведени срещи с бременни, кърмещи и майки   на деца до 3 години в гр. Разград, гр. Кубрат и гр. Исперих. Мероприятията бяха насочени към повишаване информираността на бъдещите и настоящи майки, относно ползите от кърменето, начини на захранване и грижи за новороденото и децата в ранна детска възраст.
          РЗИ – Разград осигури за родителите здравно информационни материали и консумативи за хигиенна грижа за децата.