Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0MG5
Z7_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT01D7

1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН

Дата на публикуване: 30.11.2022
Последна актуализация: 30.11.2022

1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН

На 1 декември стартира първи етап от Националната АНТИСПИН кампания. Тя е целогодишна инициатива, отбелязвана  в България от 1992 г., имаща за цел да привлече вниманието на обществото към проблема СПИН и да повиши обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.
Тази година международната общност отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН под мотото „Време за равенство!“.
По данни на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS), през последните две години на пандемия от COVID-19 и други глобални кризи, напредъкът в борбата срещу СПИН се е забавил, а наличните ресурси са се свили, което от своя страна е поставило милиони животи в риск. Поради това тазгодишният фокус на кампанията е върху равнопоставеността, призовавайки към действие по отношение на здравните неравенства, които поддържат СПИН епидемията, чрез редица доказани мерки като увеличаването на достъпността и качеството на услугите за лечение на СПИН, тестване и превенция, реформиране на законодателството, политиките и практиките за справяне със стигмата и изключването на хората, живеещи с ХИВ, различните ключови и маргинализирани групи и други. 

По повод 1 декември, РЗИ- Разград ще се включи в Националната АНТИСПИН кампания през периода 01- 09.12.2022 г. със следните дейности: 

  • Провеждане на дни на отворените врати за безплатно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит Б, хепатит С и сифилис за граждани в сградата на РЗИ, всеки делничен ден от 9.00 до 15.00 часа;
  • Обучителна кампания за начините на разпространението и предпазване от заразяване с ХИВ/СПИН, хепатити и сексуално предавани инфекции сред ученици от учебни заведения и младежи от уязвими групи;
  • Разпространение на здравно-информационни материали по темата, с партньорството на ПИЦ към ОбСНВ - Разград  и БМЧК – Разград, в профилирани и професионални гимназии в Разградска област.


Актуална информация за разпространението на ХИВ/СПИН  и  предстоящи събития в страната по повод  Световния ден за борба срещу СПИН може да прочетете от тук.