Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0MG5
Z7_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT01D7

Световен ден без остеопороза 20 октомври 2023 г., кампанията тази година се провежда под мотото: „Да изградим по-здрави кости“

Дата на публикуване: 16.10.2023
Последна актуализация: 16.10.2023

ДА ИЗГРАДИМ ПО-ЗДРАВИ КОСТИ

Световен ден без остеопороза 20 октомври 2023


     На 20 октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза. Кампанията тази година се провежда под мотото: „Да изградим по-здрави кости“.
     Това социално значимо заболяване засяга всяка трета жена и всеки пети мъж след 50-годишна възраст като често води до инвалидизация на човека в резултат на фрактури. Засяга скелета, като намалява костната плътност, което е причина за възникване на счупвания, най-често в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Заболяването протича без явни признаци и откриването му става при профилактичен преглед на костната плътност или при възникване на фрактура.
Причини за остеопороза могат да бъдат генетично предразположение, заболявания и лекарства, които намаляват костната плътност и много важно – нездравословни навици и нездравословен начин на живот. Доказано е, че напредналата възраст не е причина за остеопороза, въпреки че болестта се наблюдава основно при хора след 50 години. При здравословен начин на живот и правилна профилактика, това заболяване може да се предотврати.
КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ОСТЕОПОРОЗА?
        Никога не е рано и никога не е късно за профилактика на остеопорозата! Най-добрият момент за началото и е юношеството, по време на което става натрупването на костната маса.
ПРОФИЛАКТИКАТА НА ОСТЕОПОРОЗАТА ВКЛЮЧВА:
        Здравословно хранене чрез:

  • ежедневна употреба на мляко и млечни продукти;
  • консумация на риба, пресни плодове и зеленчуци, зелени подправки, ядки, минерална вода;
  • консумация на храни, богати на фитоестрогени – соя, бобови растения и зърнени храни, които са особено подходящи са за жени в напреднала възраст;
  • приемане с храната на калций, фосфор, витамини (Д, С, В6, К, фолиева киселина), минерални вещества (магнезий, бор, цинк, мед, манган, силиций), които спомагат за изграждането и поддържането на нормална костна тъкан.

    
        Движение, допринасящо за развиване на основните качества на костите – якост, гъвкавост, устойчивост и издръжливост чрез:

  • ежедневни физически упражнения с умерено натоварване;
  • ходене пеша над 5 – 6 км дневно.

     Всекидневната двигателна активност помага на костите много повече, отколкото едни час активно спортуване 2 – 3 пъти седмично!
        Достатъчно пребиваване на открито през слънчевите дни:

  • излагането на слънце в продължение на 10 – 15 минути през деня е достатъчно за да се образува витамин Д в организма, който е абсолютно необходим за изграждането на костната тъкан.

Ограничаване и намаляване до минимум на нездравословните навици и привички: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на кафе, захар, готварска сол.
Хормонална профилактика на жените в менопауза, която се провежда задължително след лекарска консултация и гинекологичен преглед.
Друго много важно условие за костното здраве са контролните профилактични прегледи, с които при откриване на остеопения се предприемат навременни мерки за лечение и профилактика. Лечението е ефективно и процесът на загуба на костно вещество може да бъде забавен при навременна намеса.
По повод отбелязване на Световния ден за борба с остеопорозата, РЗИ- Разград и Асоциация „Жени без остеопороза“ организират на 17 октомври 2023 г. (вторник)  от 10.00 ч., в сградата на РЗИ, етаж III, стая 308 информационно - скринингова кампания под мотото „Да изградим по-здрави кости“. 
По време на събитието посетителите ще имат възможност да определят личния си риск, като попълнят тест за определяне на риска от остеопороза за мъже и жени, както и да научат кои са основните фактори от начина на живот, които укрепват костното здраве и са критично важни за хората в риск и в напреднала възраст. 
В рамките на кампанията специалист от Асоциация „Жени без остеопороза“  ще извършва изследване на костна плътност. 

 

Проверка на риска от остеопороза изтегли от тук

Препоръки от Асоциация „Жени без остеопороза“ изтегли от тук